Plan om grasveld de Kuip te verlagen stuit op scepsis: ‘Dit stadion is fantastisch ontworpen in de jaren 30’

Het klinkt simpel: verlaag het veld van de Kuip en maak daarmee een einde aan alle stadionzorgen van Feyenoord. Toch stuit het plan van professor Hennes de Ridder ook op scepsis. En Feyenoord zelf is nu niet echt bezig met grootse toekomstvisies.

Antti Liukku 29-11-22, 17:58, Algemeen Dagblad

Hoe enthousiast professor Hennes de Ridder zijn plan voor de Kuip ook aanprijst (‘verlaag gewoon het veld!’), bij Feyenoord hebben ze momenteel wat anders aan hun hoofd. Een woordvoerder laat weten kennis te nemen van het plan, maar de club richt zich voorlopig op ‘het opknappen van het huidige stadion voor de redelijk korte termijn’. ,,De boel een facelift geven. Zodat het stadion in ieder geval voor de komende jaren up-to-date is.’’

Zoals bekend is na jaren de nieuwbouw van Feyenoord City van de baan. Eerder dit jaar heeft Feyenoorddirecteur Dennis te Kloese aangegeven nog zeker ‘tien tot vijftien jaar’ in de Kuip te willen spelen. Maar een plan − en geld − ontbreekt.

Armlastig

Feyenoord is nu dus bezig met de korte termijn. Zo worden de lampen van de lichtmasten vervangen door ledverlichting. Een klusje dat niet betaald wordt door Stadion Feijenoord, dat in een armlastige situatie verkeert, maar de club zelf. De nieuwe verlichting zorgt voor lagere energiekosten en levert extra capaciteit op voor het elektriciteitsnet. Ook worden toiletruimtes aangepakt. ,,We zijn dus wel bezig’’, zegt de clubwoordvoerder. De directie van het stadion wil geen reactie geven.

De tribunes in de Kuip. © ANP

Het is daarom niet vreemd dat oude initiatieven de kop opsteken. De Ridder zegt dat hij een extra tussenring kan creëren door het veld 4 meter te verlagen. Daar is plek voor 2400 businessseats en voor toiletten, kiosken en horeca. Het levert Feyenoord maar liefst 15 miljoen euro extra inkomsten op. ,,Iedereen zijn zin!’’ klinkt het.

Naast het opgefriste plan van De Ridder is er ook nog het voorstel van De Moderne Kuip, het vroegere Red De Kuip. Dit behelst een volledige renovatie van het monumentale stadion plus een derde ring. Initiatiefnemer Erwin Eekelaar zegt dat zijn consortium er volop mee bezig is, maar daar wil hij verder geen toelichting op geven.

Wat vindt hij eigenlijk van het idee van De Ridder? ,,Het is niet slim om het veld te verlagen’’, zegt hij. ,,Dat hebben wij ook onderzocht. Als je het veld met slechts één meter verlaagt, dan heeft dat een enorme negatieve invloed op de zichtlijnen. Dit stadion is in de jaren 30 fantastisch ontworpen. Aan de zichtlijnen moet je niet tornen.’’ Ook heeft hij zijn vraagtekens bij het bedrag waarvoor De Ridder zegt het te kunnen realiseren: 100 miljoen euro. ,,Het veld verlagen kost héél veel. En dan is de Kuip nog lang niet gerenoveerd. Ik zie het niet gebeuren voor dat bedrag.’’

Begin dit jaar deed adviesbureau Drees & Sommer een vergelijkend onderzoek naar twee renovatieplannen en het nieuwbouwplan. Daaruit bleek dat alle plannen ruim meer dan 400 miljoen euro kosten. Mede, vertelt hoofdonderzoeker Ton Heijmans, vanwege aanvullende eisen zoals een dak.

Oplevert

Dat is niet het geval bij het plan van De Ridder. Toch heeft Heijmans op het eerste oog ook zijn twijfels of het voor 100 miljoen kan lukken. ,,Het gaat uiteindelijk niet om de bouw-, maar om de investeringskosten. Daar komt wel 30 procent bovenop.’’ Het plan De Ridder noemt hij ‘interessant’. ,,Een belangrijke vraag is in hoeverre het stadion meer oplevert voor de club. Nu laat Feyenoord omzet liggen omdat mensen het geld simpelweg niet kunnen besteden.’’

Het plan van De Ridder levert weliswaar 2400 extra businessseats op, maar Heijmans wijst erop dat de eerste en tweede ring grotendeels ongemoeid worden gelaten. ,,Daar zal het lastig blijven om tijdens de wedstrijd naar het toilet te gaan of een drankje te halen. Maar goed, deze kosten en opbrengsten zijn makkelijk te toetsen.’’


Home