Geschiedenis

2010: Start toekomstplannen Stadion Feyenoord

Doel: Structureel meer verdienen dan €17.000.000,- per jaar met het stadion

HNS: Met Het Nieuwe Stadion zou dit voor elkaar moeten komen. 

Helaas… Extra inkomsten maximaal €8.000.000,- MAAR: Minder presteren? Minder geld! En daarnaast hoge kosten HNS: €half miljard ++

2022: Besluit: geen nieuwbouw

Uitleg:

De discussies over de toekomst van het Feyenoord stadion begonnen omstreeks 2010 op te spelen. De BVO Feyenoord wilde structureel meer opbrengst uit het stadion halen dan het toenmalige gemiddelde van 17 miljoen per jaar. Die wens is destijds vertaald in een Programma van Eisen voor Het Nieuwe Stadion (HNS). Vervolgens werd het gespecificeerde multifunctionele stadion continu in de markt gezet.

Er zijn in de loop veel varianten (zowel nieuwbouw als verbouw van de Kuip) aangeboden door ontwikkelende bouwconsortia. Een aantal van hen boden niet alleen het ontwerp en de bouw van het stadion aan, maar ook de exploitatie en de financiering ervan. Met een dergelijk takenpakket is het logisch dat het winnende bouwconsortium de eigenaar van het nieuwe stadion wordt.

Daarmee zou de BVO Feyenoord niet meer – zoals nu – de huurder van het stadion worden. De BVO zou dan ook niet meer de exploitatie voor zijn rekening kunnen nemen. In plaats daarvan krijgt de BVO een jaarlijkse speelvergoeding, die afhankelijk is van de prestaties. De speelvergoeding zou maximaal 25 miljoen per jaar zijn onder voorwaarde dat ze elk jaar in de CL zouden spelen. De in het vooruitzicht gestelde speelvergoeding is slechts 8 miljoen meer dan ze nu – zonder voorwaarde vooraf – uit het stadion krijgen. Dit is voor de BVO een instabiele en dus uiterst ongunstige business case. Even minder presteren betekent gelijk minder geld!

Om die jaarlijkse speelvergoeding te betalen dient meer dan een half miljard euro te worden uitgegeven aan de bouw van HNS. De business case houdt geen rekening met de zekere kostenoverschrijding, die voor dit soort werken tussen de 30 en 60 % ligt. Geheel terecht vond de BVO de business case uiteindelijk niet alleen zeer slecht, maar vooral zeer risicovol. Na een lange periode van discussie en onzekerheden en is er nu besloten om 10 tot 15 jaar door te voetballen in de kuip De kuip zal gedurende die periode hier en daar wat worden opgeknapt.

Eindelijk rust in de tent?